example

ReLOaD2: Projekat "Ne vožnji pod dejstvom alkohola i narkotika"

U proteklom periodu, Udruženje "BABY STEPS" intenzivno je radilo na provedbi projekta "Ne vožnji pod dejstvom alkohola i narkotika". U sklopu navedenog projekta, Udruženje je održalo 21 radionicu u srednjim školama na području Općine Novo Sarajevo: Elektrotehničkoj školi za energetiku, Srednjoj ekonomskoj školi, Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, Željezničkom školskom centru i Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije. 

Više od 440 učenika je učestvovalo na radionicama i imalo priliku da isproba naočale za simulaciju uticaja alkohola i narkotika na vid. Na taj način, učenici su, osim teoretskog upoznavanja sa uticajem alkohola i narkotika i posljedicama saobraćajnih nesreća uzrokovanih vožnjom pod dejstvom alkohola i narkotika, imali priliku da putem simulacije naočalama, iskuse smanjenu opreznost, usporene reakcije, zbunjenost i druge efekte koji se javljaju pod njihovim uticajem. Iskustvo je bilo poučno, ali i zabavno, te smo zajedno naučili kako pod dejstvom alkohola i narkotika nismo sposobni za najjednostavnije aktivnosti kao što je hodanje po ravnoj liniji ili hvatanje loptice, a kamoli za vožnju. Ovakve edukacije su ključne za podizanje svijesti mladih o opasnostima vožnje pod dejstvom alkohola i narkotika.    
 
U nastavku projekta, u četvrtak 27.06.2024. godine na Vilsonovom šetalištu organizovan je i događaj na otvorenom gdje su i građani imali priliku da isprobaju naočale i lično se kroz simulaciju uvjere da uz korištenje naočala ne možemo hodati po ravnoj liniji, percipirati ispravno lokaciju predmeta, kasno reagujemo, a kako bismo tek vozili u takvom stanju i sa takvim poremećajem vida? Ne smijemo zaboraviti da je uticaj na vid koji simuliraju naočale samo jedan od uticaja alkohola i narkotika na organizam čovjeka. Osjećaj lažne sigurnosti koji ohrabruje osobu da sjedne za volan u takvom stanju je velika opasnost. 
 
Prevencija je ključ smanjenja stradanja u saobraćaju, a ovakve aktivnosti direktno doprinose povećanju sigurnosti svih naših sugrađana.
 
Projekat "Ne vožnji pod dejstvom alkohola i narkotika" se provodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 - ReLOaD2, kojeg finansira Europska unija u Bosni i Hercegovini, a implementira UNDP uz podršku Općine Novo Sarajevo.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Nastavlja se sanacija i nadogradnja javne rasvjeta na području Novog ...

Na području općine Novo Sarajevo u toku je izvođenje radova na sanaciji, rekonstrukciji i ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo