example

Općina Novo Sarajevo finansirat će jednu porodičnu kuću u SOS Dječijem selu tokom 2022. godine

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i nacionalna direktorica „SOS – KINDERDORF“ Mirela Gruenter – Đečević  danas su u zgradi Općine potpisali Ugovor o finansijskoj podršci ovoj humanitarnoj organizaciji.

Općina Novo Sarajevo, po prvi put je izdvojila određena finansijska sredstva za podršku SOS Dječijem selu BiH, a čemu je prethodio zajednički sastanak menadžmenta ove organizacije i općinskog načelnika.

– Nakon prvog sastanka održanog prošle godine sa predstavnicima SOS Dječijeg sela na kojem je iskazana potreba za pomoć u finansiranju jedne SOS porodične kuće, prepoznali smo značaj porodičnog modela brige i podrške socijalno ugroženim porodicama i djeci, te odmah poduzeli konkretne korake predloživši sredstva u iznosu od 31.500 KM u Budžetu Općine za ove namjene. Općinsko vijeće je usvojilo Budžet čime su ova sredstva današnjim potpisivanjem Ugovora dodijeljena SOS Dječijem selu. Intencija mene kao načelnika je da ovo bude stalna stavka u Budžetu Općine i narednih godina, a što će iskreno se nadam podržati i Općinsko vijeće, istakao je načelnik dr. Tanović.

SOS Dječija sela u BiH pružaju brigu o 201 djetetu,  a direktno podržavaju i 332 socijalno ugrožene porodice kroz Program jačanja porodica.

Prema riječima nacionalne direktorice „SOS – KINDERDORF“ Mirele Gruenter – Đečević u Sarajevu je trenutno aktivno 16 SOS porodičnih kuća u kojima živi po sedmero djece različitog uzrasta.

– SOS Dječijem selu BiH jako puno znači ova podrška Općine Novo Sarajevo jer ovim sredstvima Općina podržava jednu porodičnu kuću SOS porodice sa 7 djece tokom cijele godine. Sredstva će se utrošiti za potrebe djece iz ove SOS porodice, a prvenstveno za sve edukativne potrebe koje porodica ima jer se radi o djeci školskog uzrasta, istakla je direktorica Gruenter – Đečević .

Ova humanitarna organizacija najavila je i još nekoliko novih projekata i aktivnosti koje se planiraju realizirati ove i narednih godina, a jedna od tih je i izlazak SOS porodica u zajednicu, odnosno izlazak u život izvan sela u svakodnevno okruženje. Projekat će najprije početi u Tuzli, a planiran je i u Sarajevu gdje će biti potrebna velika podrška i razumijevanje lokalnih zajednica kada je u pitanju smještaj tih porodica.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Načelnik dr. Tanović primio najbolje maturante Treće gimnazije

JU „Treća gimnazija“ svečano je ispratila 142 maturanta. Njih 19 koji su ove godine ...

Zahvaljujući podršci Općine NK „Pofalićki“ nabavio nove ...

Nogometni klub „Pofalićki“ osnovan je 1936. godine što ga čini jednim od ...

Podrška Općine za 30 projekata nevladinih organizacija

Općina Novo Sarajevo podržala je brojne projekte iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo