example

Općina Novo Sarajevo podržala rad i projekte Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca u 2022. godini

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca predstavlja izuzetno važno i aktivno udruženje, koje svojim djelovanjem doprinosi pokretanju i kretanju društvenih procesa.

Cijeneći historijsku ulogu Vijeća, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca prof.dr. Nedžad Mulabegović potpisali su Ugovor o dodjeli sredstava za podršku rada, projekata i projektinih aktivnosti Vijeća u iznosu od 10.000 KM.

U svom obraćanju, načelnik dr. Tanović istakao je da se radi o nastavku saradnje koja je započela prošle godine izdvajanjem sredstva u iznosu od 10.000 KM za sufinansiranje realizacije projekta „Izrade XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika autora akademika Dževada Jahića“, a koji predstavlja kapitalni leksikografski poduhvat koji se provodi već 20 godina, a koji bi se u konačnici trebao sastojati od najmanje XVI tomova.

– Općina Novo Sarajevo prepoznala je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca kao udruženje od iznimne važnosti za očuvanje državnosti BiH, te bošnjačke nacionalne baštine, stoga kao društveno – odgovorna lokalna zajednica nastavit ćemo i u narednom periodu podržavati rad i programe Vijeća, poručio je načelnik Tanović.

Od prošle godine, a nakon niza godina nerazumijevanja od strane prijašnje lokalne vlasti, Općina Novo Sarajevo se aktivno uključila u sufinansiranje projekata i projektnih aktivnosti ovog Vijeća, poručio je u svom obraćanju za medije predsjednik Vijeća prof.dr. Nedžad Mulabegović.

– Imamo vrlo široku paletu aktivnosti, a u epicentru našeg interesa je realizacija nekoliko krucijalnih projekata koji su relevantni za cijelu BiH, prije svega tu mislim na projekte  izrade Enciklopedijskog rječnika Bosanskog jezika, projekat izrade Opšte enciklopedije Bosne i Hercegovine koja predstavlja ličnu kartu države, zatim projekat koji traje već pet godina a to je pitanje saradnje bošnjačkih nacionalnih vijeća na prostorima Zapadnog Balkana, te ostali projekti, istakao je prof.dr. Mulabegović.

Sredstva u iznosu od 10.000 KM Vijeće će koristiti za sufinansiranje rada i programa u skladu sa Planom i programom rada Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca u 2022. godini.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo