example

Načelnik dr. Tanović ugostio studentice Pravnog fakulteta UNSA pobjednice najprestižnijeg međunarodnog takmičenja iz ljudskih prava u Strasbourgu

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović ugostio je studentice Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, pobjednice najprestižnijeg međunarodnog takmičenja iz ljudskih prava u Strasbourgu Delilu Islamović, Lamiju Dedagić, Anesu Karaman i Eminu Kukuljac i trenera asistenta na Pravnom fakultetu Haruna Išerića.

Pomenute studentice su članice tima Iudex koji okuplja studente radi učestvovanja u takmičenjima u simulaciji suđenja.

Nagrađene studentice, istakle su da su u okviru usmenog dijela takmičenja uspjele pobijediti pet mečeva I to timove pravnih fakulteta iz Tirane, Zagreba, Ljubljane I dva finalna meča protiv Pravnog fakulteta iz Niša. Nakon pobjede na Regionalnom takmičenju bosanskohercegovački tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu plasirao se na 8. Transevropskom finalu u simulaciji suđenja iz ljudskih prava koje je održano u Strasbourgu u decembru prošle godine.

Takmičenje je održano na engleskom jeziku  u sudnici Evropskog suda za ljudska prava u Stasbourgu, a nakon odigrana dva meča protiv Pravog fakulteta iz Kopenhagena, Pravni fakulteta Univerziteta u Sarajevu je proglašen za pobjednika.

Načelnik dr. Tanović, tom prilikom uputio je najiskrenije čestitke pobjednicama na postignutom historijskom uspjehu, te što na najbolji mogući način predstavljaju Bosnu I Hercegovinu u Evropi i svijetu.

– Fascinantni su vaši uspjesi, vaš trud, rad i zalaganje. Predstavljate jednu nadarenu generaciju studenata Pravnog fakulteta, a znanje je nešto najdragocjenije što čovjek može sebi priuštiti. Općina Novo Sarajevo nastavit će podržavati ovakve aktivnosti i uspjehe mladih uspješnih studenta, istakao je načelnik Hasan Tanović, te dodao da su vrata ove lokalne zajednica uvijek otvorena za sve njih.

Ovom prilikom, pobjednicama najprestižnijeg međunarodnog takmičenja iz ljudskih prava u Strasbourgu uručeni su prigodni pokloni, a bit će i novčano nagrađeni za svoj trud i rezultate.

Trener i asistent na Pravnom fakultetu Harun Išerić, zahvalio se Općinskom načelniku što je prepoznao trud i zalaganje studenata Pravnog fakulteta, te mu u poklonio monografiju ”Pravosudna palata – Elaborat zaštite fasadnog platna”, autora Mirze Hebiba, Lemije Chabbouh-Akšamije, Ammara Akšamije i Dženisa Avdića.

Osmo transevropsko takmičenje u simulaciji suđenja iz ljudskih prava jedno je od najvažnijih takmičenja iz ljudskih prava za studente pravnih fakulteta u Evropi, na kojem je tim iz BiH prvi put osvojio ovu prestižnu nagradu.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Načelnik dr. Tanović primio najbolje maturante Treće gimnazije

JU „Treća gimnazija“ svečano je ispratila 142 maturanta. Njih 19 koji su ove godine ...

Zahvaljujući podršci Općine NK „Pofalićki“ nabavio nove ...

Nogometni klub „Pofalićki“ osnovan je 1936. godine što ga čini jednim od ...

Podrška Općine za 30 projekata nevladinih organizacija

Općina Novo Sarajevo podržala je brojne projekte iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo