example

U Kampusu 19 hiljada kvadrata zemljišta spremno za izgradnju zelenih i sportskih površina

U okviru projekta izgradnja i uređenja zelenih i sportskih površina u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, završena je prva faza radova koja je podrazumijevala čišćenje terena i  rušenje pet devastiranih objekata koji su predstavljali opasnost za građane.

Nakon prve faze slijedi izgradnja zelenih i sportsko-rekreativnih površina na ovom lokalitetu.

Navedeni projekt, koji zajedno realizuju Vlada Kantona Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu i UNDP BiH odvijat će se u tri faze sa ciljem da Kampus dobije novi prostorni identitet i postane moderna urbana oaza u centru grada.

Lokaciju su danas obišli načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović sa saradnicima, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Općinski načelnik dr. Tanović u obraćanju za medije istakao je da je Općina Novo Sarajevo izdvojila u Budžetu sredstva u iznosu od 250.000 KM za realizaciju prve faze rekonstrukcije dijela lokaliteta Kampusa.

– Rušenjem devastiranih objekata i raščišćavanjem terena dobili smo spremno i funkcionalno zemljište od 19 hiljada kvadrata za naredne dvije faze radova koje podrazumijevaju izgradnju zelenih i sportsko-rekreativnih površina, multifunkcionalnu stazu u formi trga, trim staze sa teretanama na otvorenom, pješačke staze i posebno hortikulturno uređene površine, istakao je načelnik Tanović.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u svom obraćanju istakao je kako je da Kampus urbanom transformacijom sve više postane, ne samo mjesto za studenate i akademsku zajednicu, nego i prostor za građane.

– Ovaj Kampus treba da postane centar razvoja cijelog Kantona, te pozicionira Sarajevo na mapu najljepših univerzitetskih gradova u Evropi, poručio je premijer Forto.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić kazala je da je važno otvoriti prostor koji će biti namijenjen studentima i koji će ih motivisati, potaknuti na učenje i omogućiti im nove forme podučavanja.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj rekao je da je ovo samo jedna od faza transformacije Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

– Paralelno sa ovim odvijaju se aktivnosti na izgradnji Univerzitetske biblioteke u Kampusu. Na tom dijelu je već pripremljen teren, izmješten je toplovod, te se čeka saglasnost od davaoca granta Saudijskog fonda za razvoj za raspisivanje tendera za gradnju. To je prvi objekat za koji su obezbijeđena sredstva i koji će se graditi u Kampusu, istakao je rektor Škrijelj.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Održana 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo

U četvrtak, 30. novembra ove godine održana je 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo ...

Održan koncert za djecu "Mala noćna muzika"

Sarajevska filharmonija upriličila je koncert za djecu "Mala noćna muzika" u Dječijoj ...

Novosarajevske školske biblioteke bogatije za 1.420 lektira

Općina Novo Sarajevo izvršila je nabavku lektira i stručne literature za potrebe ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo