example

Održana svečana manifestacija povodom obilježavanja Dana reintegracije naselja Grbavica, Vraca i Kovačići

U svečanoj dvorani Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo održana je svečana manifestacija povodom obilježavanja Dana reintegracije naselja Grbavica, Vraca i Kovačići.

Manifestaciji su, između ostalih, prisustvovali načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše, vijećnici Općinskog vijeća, predstavnici savjeta reintegrisanih mjesnih zajednica, te brojni građani.
Tom prilikom, gostima su se obratili predsjednik Organizacionog odbora Edhem Koradžija, zatim Avdo Hebib nekadašnji ministar MUP-a i jean od prvih koji je prešao na Grbavicu 19. marta 1996. godine , te Općinski načelnik dr. Hasan Tanović.

Kako je to sve izgledalo duge četiri ratne godine na Grbavici, kakvo su stanje zatekli građani kada su se vratili u svoja ognjišta 1996. godine i koju ulogu u odbrani i oslobađanju ovog dijela grada su imali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova podsjetio je sve prisutne Avdo Hebib. U svom obraćanju Hebib je poručio da Grbavica ni u kom slučaju nije bila reintegrisana, već je Grbavica odbranjena, budući da su se na tom području desili jedni od najvećih ratnih zločina.

Načelnik dr. Tanović istakao je da je Grbavica 26 godina nakon oslobađanja potpuno novo naselje što je rezultat kontinuiranog zalaganja i truda kako lokalne zajednice, tako i viših nivoa vlasti u obnovi ovog dijela grada.

– Grbavica ponovo živi, djeca se smiju i igraju, zgrade su obnovljene, Vilsonovo je puno šetača, a ratne štete se sve manje vide. Nastavit ćemo raditi i ulagati u infrastrukturu ovih naselja. Tako je i ove godine planirana realizacija brojnih projekata u cilju unapređenja življnja naših građana. Rekonstruisat ćemo javnu rasvjetu, obnoviti komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, sanirat ćemo pomoćni stadion na Grbavici, a izvršit će se i rekonstrukcij bjekta MZ Vraca u okviru koje će  biti ambulanta porodične medicine. Ove godine smo planirali i izradu projektne dokumenacije za sanaciju ratom devastiranog objekta vrtića “Narcis” na Grbavici, te druge slične projekte, istakao je načelnik Tanović, te zahvalio svima onima koji su dali svoj doprinos u obilježavanju ovog značajnog historijskog datuma.

Učenici novosarajevskih osnovnih škola Grbavica I, Grbavica II i Kovačići svojim izvedbama uveličali su ovogodišnju svečanu umanifestaciju, a na kraju sve prisutne zabavili su mladi muzičari Pop rock škole Sarajevo.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Načelnik dr. Tanović primio najbolje maturante Treće gimnazije

JU „Treća gimnazija“ svečano je ispratila 142 maturanta. Njih 19 koji su ove godine ...

Zahvaljujući podršci Općine NK „Pofalićki“ nabavio nove ...

Nogometni klub „Pofalićki“ osnovan je 1936. godine što ga čini jednim od ...

Podrška Općine za 30 projekata nevladinih organizacija

Općina Novo Sarajevo podržala je brojne projekte iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo