example

Općina Novo Sarajevo bila domaćin tematske sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo održana je Tematska sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo „Stečaj je naša šansa ili propast – stanje u Kantonu Sarajevo”.

Na samom početku sjednice  prisutne je pozdravio načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, istakavši da je Općina Novo Sarajevo sa zadovoljstvom dala podršku ovako značajnom sastanku, budući da ova oblast nosi sa sobom mnogo problema, ali i posla zbog čega na to treba ukazivati.

Na sjednici su se, potom obratili predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo Safudin Čengić, prof.dr. Meliha Povlakić šef Katedre građanskog prava na Pravnom fakultetu u Sarajevu, Izudin Kešetović stečajni upravnik, te Hakija Zajmović stečajni sudija.

U uvodnim izlaganjima je zaključeno da zakonodavstvo daje dovoljno prostora da se smanje troškovi stečaja, ali teško bez kvalitetnih kadrova i pomoći vlasti. Stečajni postupak traje predugo i to je ono što sprječava reorganizaciju, poručeno je sa tematske sjednice ekonomsko-socijalnog vijeća za područje KS.

Safudin Čengić predsjednik Vijeća i Unije poslodavaca Kantona Sarajevo istakao je da poslodavci traže od vlasti da se uključe u iznalaženje rješenja kako firme ne bi došle u stečaj ili, ukoliko odu u stečaj, da nađu način kako bi reorganizacijom odvojili dio koji I dalje funkcioniše, kao i da se zaposle ljudi i nastavi proizvodnja ili pružanje usluga.

U Kantonu Sarajevo prema podacima Općinskog suda u Sarajevu trenutno su aktivna 102 stečajna postupka. Više od 4.400 preduzeća duguje preko 2.600.000.000 KM po raznim osnovama, što pokazuju podaci Porezne uprave Federacije BiH.  Do kraja 2022. bi trebalo da svi postupci budu gotovi.

Na sjednici je ukazano je kako Zakon o stečaju koji se primjenjuje u BiH prati trendove u regionu, ali ne reguliše adekvatno posljedice stečajnog postupka.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo