example

Potpisan Sporazum o realizaciji Projekta urbane regeneracije Kampusa Univerziteta u Sarajevu

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifat Škrijelj, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Faruk Muharemović danas su u zgradi Kantona potpisali Sporazum o realizaciji Projekta urbane regeneracije Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Radi se, između ostalog, o imenovanju Savjeta plana za Izmjene i dopune Regulacionog plana Kvadrant C1 Marijin Dvor koji će učestvovati u izradi Master plana Kampusa Univerziteta, kao i svim fazama izrade Izmjena i dopuna ovog Regulacionog plana koji se odnosi na obuhvat Kampusa. Savjet se imenuje radi stručnog praćenja realizacije ovog projekta, a broji devet članova od kojih pet članova imenuje Univerzitet, a Vlada KS i Općina Novo Sarajevo po dva člana.

Projekat urbane regeneracije Kampusa Univerziteta u Sarajevu finansiran je od strane Evropske investicijske banke u partnerstvu sa Francuskom razvojnom agencijom.

Projekat podrazumijeva izradu generalnog plana i studije izvodljivosti za integraciju različitih obrazovnih i naučno-istraživačkih jedinica Univerziteta u Sarajevu u jedan objedinjen Kampus.

U svom obraćanju premijer Kantona Sarajevo Edin Forto istakao je da je prošlosedmičnim uklanjanjem ruševnih zgrada započeo proces transformacije Kampusa. Prema njegovim riječima, master plan će pokazati kako će kompleks u konačnici izgledati.

– Posebnu zahvalu dugujemo Evropskoj investicijskoj banci, s kojom smo prije tri godine započeli proces koji je rezultirao tako što su donirali milion maraka za izradu master plana, te će nam jedna od najboljih konsultantskih kuća nacrtati ono što Univerzitet želi. Infrastruktura za naučnu, studentsku i lokalnu zajednicu koju možemo na tom mjestu sagraditi u narednih nekoliko godina može postati jedan od novih simbola Sarajeva i razlog zašto neko želi doći da živi i stvara u Sarajevu, kazao je premijer Forto.

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović podsjetio je kako je lokacija Kampusa u prethodnim godinama predstavljala ruglo i opasnost za građane.

– Dolaskom nove administracije i mene kao općinskog načelnika, sasvim smo promijenili odnos prema Univerzitetu, a zahvaljujući rektoru i Vladi KS učinili smo sve da otkočimo procese koji su godinama bili stopirani. Mislim da smo sada na dobrom putu, ovo je prvi korak na stvaranju jednog urbanog, modernog, novog centra Sarajeva, istakao je načelnik Tanović, koji je podsjetio da je prošle sedmice započeto rušenje objekata, a da su prethodno poduzete i aktivnosti na gradnji Univerzitetske biblioteke.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. Rifat Škrijelj poručio je da je važno istaknuti tri koraka u ovom procesu, jedan je izrada master plana, drugi je izrada idejnih rješenja objekata koji će biti u Kampusu i treći je izrada studije izvodljivosti.

– Ova tri koraka predstavljaju neophodnu putanju koju moramo proći kako bi smo se s kvalitetnom dokumentacijom pojavili pred investitorima izgradnje budućeg Kampusa Univerziteta u Sarajevu. Sve to ne bi bilo moguće ni do ovoga nivoa dovesti da nismo imali prethodnu saglasnost, odnosno podršku i preporuku Vlade KS”, kazao je rektor Škrijelj.

Direktor Muharemović kazao je da će Zavod na čijem je čelu sve svoje resurse dati na raspolaganje za implemenetaciju ovog projekta.

Matt Lally iz britanske kompanije “Arup”, koja sa lokalnim  partnerima radi kao konsultant na realizaciji Projekta, pohvalio je koordinaciju institucija te kazao da se raduje saradnji. Za master plan je kazao da će biti fantastičan, jer će sadržavati kombinovane ideje svjetskih i lokalnih stručnjaka.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Održana 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo

U četvrtak, 30. novembra ove godine održana je 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo ...

Održan koncert za djecu "Mala noćna muzika"

Sarajevska filharmonija upriličila je koncert za djecu "Mala noćna muzika" u Dječijoj ...

Novosarajevske školske biblioteke bogatije za 1.420 lektira

Općina Novo Sarajevo izvršila je nabavku lektira i stručne literature za potrebe ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo