example

Počela prva faza radova na uređenju zelenih i sportskih površina u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu

Povodom početka radova na izgradnji i uređenju zelenih i sportskih površina u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i pomoćnik načelnika Općine Novo Sarajevo za civilnu zaštitu Muhamed Memišević obišli su ovu lokaciju.

Rušenjem pet dotrajalih zgrada, te čišćenjem terena u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu započela je I faza radova na uređenju i izgradnji zelenih i sportsko-rekreativnih površina na ovom lokalitetu. Navedeni projekt, koji zajedno realizuju Vlada Kantona Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu i UNDP BiH odvijat će se u tri faze sa ciljem da Kampus dobije novi prostorni identitet i postane moderna urbana oaza u centru grada. Nakon prve faze čišćenja terena, koja bi trebala biti završena za 30 dana, slijedi izgradnja zelenih i sportsko-rekreativnih površina, koje uključuju multifunkcionalnu stazu u formi trga, trim staze sa teretanama na otvorenom, pješačke staze i posebno hortikulturno uređene površine i urbani mobilijar.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u svom obraćanju istakao je kak se ovim radovima vraća život u ovaj dio grada izgradnjom sportsko-rekreativne zone u Kampusu

“ Gdje god smo putovali, optimizam su budili prizori gdje je mnogo mladih, na lijepo uređenim zelenim površinama u svojim svakodnevnim aktivnostima. I studenti UNSA i ovaj grad zaslužuju takve slike”, rekao je premijer Forto.

Sadržaji koji su predviđeni projektnim zadatkom bit će na raspolaganju studentima i profesorima Univerziteta, ali i svim građanima.

“Po prvi put započinju radovi koji su dio sistemskog pristupa i združenog napora Vlade KS, Općine Novo Sarajevo i Univerziteta u Sarajevu. Moderna urbana oaza, kakvom smo je zamislili i radimo zajedno sa Evropskom investicijskom bankom, garantuje da ćemo u skoroj budućnosti oživjeti Kampus i omogućiti razmjenu ideja i kreiranje inovativnih rješenja”, istakla je ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj rekao je da je Univerzitet u Sarajevu, nakon što je uspješno riješio pitanje vlasništva i te uspostavio Direkciju za izgradnju i održavanje Kampusa, dao novi zamah projektima razvoja ovog studentskog centra UNSA, pri čemu prije svega misli na izgradnju zgrade Univerzitetske biblioteke, ali i na ovaj projekt izgradnje i uređenja zelenih i sportskih površina.

Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo Muhamed Memišević istakao je da kako je saradnja sa Univerzitetom u Sarajevu  počela odmah nakon što je općinski načelnik dr. Hasan Tanović preuzeo mandate, te da od tada pa sve do danas, svaki korak je bio produktivan i konkretan.

“Veliki izazov je izgradnja Univerzitetske biblioteke, koja je, nakon višegodišnjih blokada, konačno započela prošle godine. Današnji početak uređenja Kampusa je pokazatelj koliko je važno imati zajedničku viziju i saradnju na različitim nivoima vlasti”, naveo je Memišević.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo