example

Općina Novo Sarajevo ove godine planira aktivnosti na rekonstrukciji tri vrtića “Kolibri”, “Ciciban” i “Narcis”

Ova godina bit će u znaku obnove vrtića i priprema za izgradnu osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. Realizacija nevedenih projekata planirana je u saradnji sa resornim Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i općina, a sa ciljem da se ukinu liste čekanja za upis djece u vrtiće i da učenici imaju škole prema savremenim standardima.

Općina Novo Sarajevo uz podršku kantonalnog ministarstva ove godine planira obnovu vrtića “Kolibri” u ulici Kolodvorska 11. Vrijednost ovog projekta je oko 1.300.000 KM, od čega će ministarstvo obezbijediti  700.000 KM, a Općina 600.000 KM. Rekonstrukcijom navedenog vrtića i njegovim ponovnim vraćanjem u funkciju, osigurat će se prostorni kapaciteti za smještaj, odgoj i obrazovanje oko 190 djece uzrasta od 3 do 6 godina.

U saradnji sa UNDP BiH i Udruženjem “Dajte nam šansu” priprema se i uređenje vrtića “Ciciban” okviru kojeg je predviđena uspostava Edukativnog dnevnog centra za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju s područja Kantona Sarajevo.  Okvirno je planirano da u kvadraturi objekta može da boravi 30 djece od predškolskog uzrasta do onih koji su napunili 18 godina, kao i ona djece koja trebaju cjelodnevni boravak i  dodatnu stručnu podršku. Planirano je da se objekat izgradi od prirodnih materijala i kao takav da bbude ogledni za kompletnu regiju. JU „Djeca Sarajeva“ ustupila je vrtić „Ciciban“  Udruženju „Dajte nam šansu“ na neodređeni vremenski period u svrhu zbrinjavanja djece i odraslih osoba s poteškoćama u razvoju.

U 2022. godini Općina planira i izradu Izvedbenog projekta za obnovu još jednog novosarajevskog vrtića ,,Narcis“ u ulici Grbavička bb.  Vrtić se nalazi u neposrednoj blizini objekta ,,Dječija kuća“, a Idejnim rješenjem je predviđeno da sadrži prizemlje, sprat i potkrovlje, te podrumsku etažu.U okviru prizemlja su predviđeni prostori za dvije jasličke grupe i jednu mješovitu grupu, čajna kuhinja, trpezarija koja ujedno služi i kao prostor za više namjena, te ostali prateći prostor, dok je  na spratu predviđen prostor za četiri vrtićke grupe.

Pored rekonstrukcije pomenutih vrtića, Općina Novo Sarajevo ove godine nastavlja i aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje objekta Osnovne škole “Pofalići”. Idejnim projektom novog objekta škole, predviđena je površina oko 6.000 m², kao i vanjska površina oko 2.700 m². Bit će namijenjena za boravak oko 900 učenika u dvije smjene. Sadržavat će sve potrebne prostorije, učionice, dva vanjska igrališta i unutrašnju fiskulturnu salu. Navedeni projekat realizovat će se u saradnji sa Ministrstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Održana 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo

U četvrtak, 30. novembra ove godine održana je 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Novo ...

Održan koncert za djecu "Mala noćna muzika"

Sarajevska filharmonija upriličila je koncert za djecu "Mala noćna muzika" u Dječijoj ...

Novosarajevske školske biblioteke bogatije za 1.420 lektira

Općina Novo Sarajevo izvršila je nabavku lektira i stručne literature za potrebe ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo