example

Održana zajednička sjednica komisija Saveza općina i gradova Federacije BiH

Zajednička sjednica komisija Saveza općina i gradova Federacije BiH održana je 6.12.2022. godine u hotelu “Mostar” u Mostaru. Na dnevnom redu su se našle, između ostalih, prezentacija Studije o prenesenim nadležnostima jedinicama lokalne samouprave bez sredstava, informacija o uspostavljanju kreditne linije za predfinansiranje i sufinansiranje EU projekata, prezentacija koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja putem ESCO modela provedbe projekata energetske efikasnosti, priopćeno je iz SOGFBiH-a.

Na sjednici su sudjelovali članovi Komisije za ustavna i zakonodavna pitanja, Komisije za ekonomski razvoj općina i gradova i financije, Komisije za imovinska pitanja, prostorno uređenje, stambeno-komunalne djelatnosti i zaštitu životnog okoliša, te Komisije za razvoj i unaprjeđenje lokalne samouprave.

Na sjednici je također razmatrano i pitanje donošenja Presude Ustavnog suda FBiH kojom je utvrđeno da članom 49. stav 4. i članom 52. stav 1. tačka 3. Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH nije povrijeđeno pravo općina na lokalnu samoupravu.

U vezi sa navedenom Presudom, Komisije su tražile da se od Vlade FBiH i Parlamenta FBiH zahtijeva usklađivanje Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH u dijelu koji se tiče pitanja nadležnosti za utvrđivanje organizacije službi za upravu, odnosno nadležnosti za donošenje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji službi jedinica lokalne samouprave, a što je zakonska obaveza propisana članom 58. Zakona o principima lokalne samouprave.

Komisije su također zaključile da je Agencija za državnu službu FBiH prekoračila svoja ovlaštenja time što je stopirala redovne procese i procedure zapošljavanja u općinama i gradovima. Savez općina i gradova FBiH traži očitovanje Federalnog ministarstva pravde i Federalne upravne inspekcije u smislu otklanjanja ovih nepravilnosti.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Počela Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom ...

Prva Naučna konferencija za srednjoškolce pod nazivom “Matematika i primjene” ...

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE koji su aplicirali na Javni poziv za EU ...

Preliminarni rezultati javnog poziva za podjelu EU pomoći za prevazilaženje energetske krize su ...

Obilježena 31 godina od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...

U okviru obilježavanja 31.godine od osnivanja Prve slavne – viteške brigade ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo