example

U okviru projekta „Prijedor – 30 godina ubijanja, mučenja i zatvaranja“ upriličena studijsko – historijska posjeta Prijedoru i okolnim mjestima stradanja

U okviru realizacije projekta „Prijedor – 30 godina ubijanja, mučenja i zatvaranja“ kojeg implementira Udruženje „Borci-veterani 102. Motorizovane brigade“ održana je dvodnevna studijsko – historijska posjeta Prijedoru i okolnim mjestima stradanja.

U dvodnevnoj posjeti učestvovali su borci-veterani, članovi porodica šehida i poginulih boraca sa područja općine Novo Sarajevo, te predstavnici sarajevskih brigada sa ciljem da se nastavi tradicija svjedočenja, tradicija odavanja počasti, tradicija prenošenja činjenica i iskustava preživjelih Prijedorčana, kao i prenošenje kobnih dešavanja od strane građana, boraca, boračkih udruženja iz Sarajeva i Novog Sarajeva.

Učesnici projekta svjedočili su stradanjima Prijedorčana, mučenjima, zatvaranja u logore, ali i odali počast svim šehidima i poginulim borcima, civilnim žrtvama ovog mjesnog područja obilazeći spomen – obilježja, masovne grobnice i logore.

Tom prilikom, položeno je cvijeće i odata počast u turbetu Fajtovci  džamija na mezarju generala Mehmeda Alagića u Sanskom mostu, potom na šehidskom mezarju Kamničani u Kozaracu, na šehidskom mezarju i spomen obilježju ubijenim mještanima Bišćana, spomen obilježju ubijenim igračima FK “Sloboda” iz Bišćana, te na Šehidskom mezarju i spomen obilježju ubijenim mještanima Čarakova.

Borci – veterani, porodica šehida i poginulih boraca, zajedno sa predstavnicima Službe za boračka pitanja Općine Novo Sarajevo i pripadnicima sarajevskih brigade potpom su obišli i Logor Trnopolje, te spomen sobu koja je u izgradnji, te novootvoreni Memorijalni centar u Čarakovu.

Prilikom obilaska svih lokaliteta stradanja na svakoj lokaciji  održan je historijski čas. U Fejtovcima na mezaru generala Mehmeda Alagića, predsjednik ratnih veterana Prijedora i Sanskog Mosta Smajić Dževad upoznao je prisutne o liku i djelu generala, te kobnim dešavanjima u tom periodu u Fejtovcima. U Čarakovu na spomen obilježju i u Memorijalnom Centru historijske časove održali su Huso Jašarević i Nijaz Brkić.

Tokom obilaska Kozarca i Trnopolja historijski čas na oba lokaliteta održao je predsjednik Udruženja logoraša Prijedora Jusuf Arifagić, dok je delegaciju Novog Sarajeva u Bišćanima dočekao koordinator projekta Mirsad Duratović, bivši predsjedavajući  Skupštine Grada Prijedora i poslanik u Parlamentu Republike Srpske, te novoizabrani potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. 

Poseban doček porodicama šehida i poginulih boraca, te borcima, veteranima iz Novog Sarajeva upriličile su članice Udruženja žena “Mladost”.

Projekat “Prijedor – 30 godina ubijanja, mučenja i zatvaranja“ 


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Načelnik dr. Tanović primio najbolje maturante Treće gimnazije

JU „Treća gimnazija“ svečano je ispratila 142 maturanta. Njih 19 koji su ove godine ...

Zahvaljujući podršci Općine NK „Pofalićki“ nabavio nove ...

Nogometni klub „Pofalićki“ osnovan je 1936. godine što ga čini jednim od ...

Podrška Općine za 30 projekata nevladinih organizacija

Općina Novo Sarajevo podržala je brojne projekte iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo