example

Svjetski dan zatite okolia obiljeen posjetom Ravnoj Vali jedinoj praumi u Kantonu Sarajevo

Svjetski dan zaštite okoliša u Kantonu Sarajevo obilježen je u subotu, 5. juna ove godine posjetom Ravnoj Vali, koja se nalazi na području između planina Igmana i Bjelašnice.

Organizator posjete ovoj jedinoj prašumi u sarajevskom kantonu je preduzeće “Sarajevo-šume”, a pored predstavnika ovog preduzeća, ministra  privrede Kantona Sarajevo Adnana Delića i predstavnika Šumarskog fakulteta, manifestaciji je prisustvovao i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović.

Dekan Šumarskog fakulteta prof.dr. Ahmet Lojo u svom obraćanju prosutnima istakao je da je ovdje riječ  o jedinstvenom primjeru prašume, netaknute prirode u kojoj čovjek nije imao nikakvu, osim naučnu, intervenciju, te da je u prašumi strogo zabranjena bilo kakva ljudska intervencija kao što je sječa, odvlačenje iz šume starog, palog drveća, branje šumskog bilja i slično., a u slučaju da neko stablo padne pod uticajem snijega i vjetra ili od starosti, ono ostaje u prašumi.

Ravna Vala je smještena na sjeveroistočnim padinama planine Bjelašnica. Drvna masa te prašume znatno je veća od okolnih šuma, a visina pojedinih stabala je 40 metara. Rasprostranjena je u visinskom intervalu između 1.280 i 1.440 metara nadmorske visine s dominantnom istočnom i jugoistočnom ekspozicijom.  U prašumi Ravna Vala, osim drugih divljih životinja, živi i mrki medvjed koji je je najveća divlja životinja u Bosni i Hercegovini.

Cilj ove i sličnih manifestacija je da se ukaže na važnost prašuma, ali i na potrebu unapređenja i zaštite cjelokupnog šumskog ekosistema.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
Nastavlja se sanacija i nadogradnja javne rasvjeta na području Novog ...

Na području općine Novo Sarajevo u toku je izvođenje radova na sanaciji, rekonstrukciji i ...

Anketa za privrednike sa teritorije Općine Novo Sarajevo

Za potrebe izrade Programa podrške razvoju poslovnog sektora Općine Novo Sarajevo za period ...

„Kreativna radionica za djecu s poteškoćama u razvoju“ u ...

Načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović obišao je prvu od četiri ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo